USTROŃSKIE SMAKI RYBNE
07.07.2013R
W niedzielę 7 lipca, w Ustroniu Morskim odbył się festiwal rybny
pod nazwą "Ustrońskie smaki rybne".
Podczas imprezy przeprowadzony został konkurs kulinarny
na najlepszą potrawę rybną
przygotowaną przez mieszkańców gminy Ustronie Morskie.
W komisji konkursowej zasiadł Robert Sowa
znany i ceniony mistrz kulinarny.
W konkursie brała udział nasza koleżanka Teresa Kontak. |
Prawą ręką Tereski była Wioleta Krawczyk. |
Nasze koleżanki w towarzystwie Roberta Sowy. |
Dziewczyny miały obstawę w postaci Wójta Jerzego Kołakowskiego. |
Potrawa Tereski bardzo smakowała i została nagrodzona. III miejsce - gratulacje |
Gratulacje od najbliższych i pamiątkowe zdjęcie.
Przepis Tereski znajduje się w publikacji " Ustrońskie smaki rybne". |
Dla chętnych przygód kulinarnych zamieszczamy przepis:
Śledź z Kukinki
- gotowany śledź z pieczarkami
według przepisu Teresy Kontak
według przepisu Teresy Kontak
1 kg filetów śledziowych świeżych
1 kg pieczarek pokrojonych w talarki
4-6 cebul pokrojonych w talarki
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1/2 słoiczka ketchupu pikantnego
zalewa:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
ziele angielskie, listek laurowy, pieprz.
ziele angielskie, listek laurowy, pieprz.
Zalewę zagotować i ostudzić.
Kolejność wykonywania potrawy:
Pokrojoną cebulę ułożyć na dnie garnka.
Śledzie pokroić na kawałki ok. 5 cm i położyć na cebulkę,
a następnie rozłożyć pieczarki.
W takiej kolejności układać kolejne warstwy.
Na wierzchu wyłożyć
ketchup zmieszany z koncentratem pomidorowym.
Zalać zalewą, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu 10 minut.
Rybkę można spożywać na ciepło,ale najlepsza jest na drugi dzień,
kiedy wszystkie smaki połączą się.
Pokrojoną cebulę ułożyć na dnie garnka.
Śledzie pokroić na kawałki ok. 5 cm i położyć na cebulkę,
a następnie rozłożyć pieczarki.
W takiej kolejności układać kolejne warstwy.
Na wierzchu wyłożyć
ketchup zmieszany z koncentratem pomidorowym.
Zalać zalewą, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu 10 minut.
Rybkę można spożywać na ciepło,ale najlepsza jest na drugi dzień,
kiedy wszystkie smaki połączą się.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz